Thursday, May 31, 2012

"Vi har rätt att ställa krav på vår mat!"- Socialdemokraterna presenterar livsmedelsstrategi

2012-05-31

”Vi har rätt att ställa krav på vår mat!”- Socialdemokraterna presenterar livsmedelsstrategi

Människor efterfrågar mer och mer kunskap om den mat vi äter. Kraven ökar också på att maten inte ska innehålla farliga ämnen och att det ska vara lätt att äta mat som är bra för hälsan.

Det är en av anledningarna till att Socialdemokraterna nu presenterar en livsmedelsstrategi som är ett sätt att koppla ihop konsumentpolitik, jordbrukspolitik och miljöpolitik.

– Människor jag möter vill veta att maten inte innehåller farliga ämnen och var den är producerad. Barnfamiljer är särskilt noga med vad barnen får att äta, både hemma och i förskolan och skolan, säger Matilda Ernkrans, som är Socialdemokraternas talesperson för mat och miljöfrågor.

Maten är en viktig del av vår välfärd och eftersom Socialdemokraterna hela tiden arbetar för att utveckla välfärden är det också naturligt att arbeta för en högre kvalitet på vår mat, det står i den nya strategin.

– Vi har rätt att få veta varifrån maten kommer. Människor bryr sig inte bara om matens kvalitet utan har också förväntningar t ex vad gäller miljöpåverkan och djurhållning, säger Matilda Ernkrans.

Livsmedelsstrategin handlar också om det svenska jordbruket som står för viktiga arbetstillfällen i områden där andra jobb är svåra att få.

– Det behövs kunskap och investeringar i hela det svenska näringslivet, så också i lantbruk och livsmedelsindustrin, det är det som skapar jobb, säger Matilda Ernkrans.

Här är några av förslagen i livsmedelsstrategin:

  • Tydlig, läsbar och begriplig information om matens ursprung, innehåll och kvalitet
  • Vi vill stärka kontrollen av farliga tillsatser och förbjuda azofärgämnen och transfetter.
  • Nytt svenskt system för tydligare märkning av matens hälsovärde
  • Vi måste arbeta för minskad antibiotikaanvändning i Sverige och i EU.
  • 30 procent av maten som köps in av staten, kommunerna och regionerna/landstingen ska vara ekologisk 2020.
  • Vi ska halvera mängden slängd mat till 2025.
  • EU bör ändra bästföre-märkningen till en märkning av ”minst hållbar till”.
  • Information om ursprung, innehåll och tillsatser även på restaurang
  • Stoppa ”påhittade” benämningar av råvaror på restaurang.
  • Vi behöver mer forskning och produktutveckling inom jordbruket.
  • Vi måste hålla fast vid ett starkt djurskydd i Sverige.
  • Satsa mer på svensk matexport.

Läs hela livsmedelsstrategin här: http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Vi-har-ratt-att-stalla-krav-pa-var-mat/

Presskontakt:
Margareta Bernhardsson, pressekreterare
070-214 17 84


This release was sent by Cision

http://www.cisionwire.se/socialdemokraterna/r/vi-har-ratt-att-stalla-krav-pa-var-mat--socialdemokraterna-presenterar-livsmedelsstrategi,c9267838


:
http://publish.ne.cision.com/Subscriber/Index?id=747D03C57C0A0D66

No comments:

Post a Comment